Recept: 2-3 tsk jordnötssmör 2 dadlar 2 tsk kakao 1/2 dl havregryn 1 msk Canderell 15-20 mandlar 0,5 tsk bakpulver 2-3 msk sojamjölk |
Tänkte tipsa er om ett riktigt smarrigt recept. Det är Brownies med jordnötssmör som "grund". Jag ser det som ett mycket bra komplement till vanliga Brownies, men i mina är socker inte del i receptet. Den fantastiska ersättaren av den söta smaken är dadlar, och det behövs inte mycket/många för att få en liknande söt smak som man så gärna vill ha dessa bakverk.
Canderell som står angivet i receptet är ett sötningsmedel som innehåller 90% färre kalorier än socker. Detta anser jag är valfritt då det även funkar bra med endast dadlarna. Ta kanske en extra dadel om ni avstår från Canderell. Denna variant av Brownie är ganska rik på kolhydrater, men målet var att ta bort sockret och smöret som annars är i många bakverk.
För min del går det bra att även ha i lite proteinpulver för att få upp proteinmängden en aning. Eftersom jag är i en test period med bakningen så gör jag gärna en mindre sats eftersom det ofta inte blir som man tror. Därav är denna sats endast för 1-2 personer. Dessa blev dock som jag önskade att dom skulle bli.
Mixa de torra ingredienserna först, dvs havregryn, bakpulver, kakao (Canderell om önskas) och mandlar. Häll över i en bunke och klicka ner jordnötssmöret och häll i sojamjölken. Mixa därefter dadlarna för sig, och ha sen i även dessa. Rör runt till en smet och bred ut på en form och sätt in i ugnen på 165 grader i 5-7 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha dem. Smakar bäst lite halvvarma efter att de tagits ut ur ugnen.
Hoppas det smakar!
Hej!
SvaraRaderaKul med nyttigare godsaker. Men inte så bra för dem som inte tål jordnötter, har du nåt bra tips på alternativ?
Skulle man kunna tänka sig honung istället för canderell tro?
Hej!
RaderaVa roligt att du uppskattar det "Marieiskogen" :)
Inte så lämpligt för jordnötsallergiker nej. Ett tips, om det bara är jordnötter som framkallar allergi, är mandelsmör och cashewnötsmör. Dessa går även de att köpa i affären, men ofta står det att det kan finnas spår av jordnötter. Det jag tänker att man kan göra för att slippa det "spåret" är att göra eget mandelsmör/cashewnötsmör. Detta görs tillsammans med olivolja/rapsolja och jag kommer inom kort testa detta och lägga ut på bloggen. Honung bör fungera fint det också, det är liknande kalorimängd som i Canderell per 100g.
MVH
David :)