http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

torsdag 31 januari 2013

C-vitamin bra... Men när, och varför?


Jag upplever att det nu är en period med mycket sjukdomar, såsom förkylningar, hosta, feber m.m... Så har det varit även för mig tyvärr!

Det klassiska som säkerligen de flesta av oss hört talas om och som väldigt många pratar om är intaget av vitamin C och att detta hjälper vid sjukdomstillstånd som de jag nämner ovan. Och ja, C-vitamin är bra när det gäller tillfrisknandet av dessa sjukdomstillstånd. Aftonbladet tar upp hur man vid ett universitet i Canberra utfört en studie av detta vitamin C, och då framför allt när det har effekt. När det gäller att förebygga uppkomsten av förkylningar så visar det sig att ett rikligt intag av vitamin C inte ger den effekt man trott. Däremot visar det att om du äter livsmedel rika på C-vitamin blir sjukdomsperioden ofta något kortare och lindrigare. Ett ökat intag av vitamin C under själva förkylningen/sjukdomen har även det samma effekt, dvs att sjukdomsperioden passerar snabbare och lindrigare.

C-vitamin fungerar som en antioxidant som bekämpar de fria radikalerna. De fria radikalerna är skadliga molekyler och ökar risken för bland annat infektioner, inflammatoriska tillstånd och kan även påbörja bildningen av cancer.

Vill du läsa mer om vad fria radikaler är kan du klicka här.


Min egen favorit

Nedan är ett par av de mest C-vitaminrika livsmedlen:
 

Livsmedel (mg C-vitamin/100g)

Nypon frön torkade (270)
Chilipeppar färsk (240) 
Papaya torkad (219)
Svarta vinbär (210)
Gul paprika (205)
Röd paprika (200)
Nyponsoppa (190)
Apelsinssaft färskpressad (140)
Grönkål (120)
Grön paprika (115)

Extremt viktigt är det att dricka mycket vatten och att koncentrera sig på att få ordentligt med sömn, dvs mer än vanligt eftersom kroppen behöver återhämta sig...mer än vanligt.

/"Dave"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar