http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

söndag 19 januari 2014

Kolesterol... Hur var det nu?

 

Kolesterol har genom åren fått ett väldigt dåligt rykte. Vi skulle absolut kunna säga att det är falska anklagelser när många beskyller kolesterolet som boven till framförallt hjärt- och kärlsjukdomar. Jag kommer i detta inlägg försöka tydliggöra lite kring kolesterol då det liksom alla andra processer i kroppen har ett syfte.


Uppgift

Majoriteten av kolesterolet produceras i levern och har den viktiga rollen att stärka och återställa cellmembran, tillika cellens väggar. Insidan på en cell skiljer sig väldigt mycket om man jämför med hur det ser ut utanför cellen. Väldigt noggrant utvalda ämnen passerar genom cellen för att denna just ska kunna fungera som cell. Kolesterolet är avgörande för cellmembranets förmåga att i denna process kunna vara selektiv, och släppa igenom det som är gynnsamt för cellen.

Vidare är kolesterolet en otroligt viktig ingrediens i skapandet av horomoner där vi också inkluderar testosteronet, som många av oss vet är en viktig del vid muskeltillväxt.


HDL & LDL

Nu kommer vi till det som jag anser är väldigt intressant. Är det någonstans vi ska rikta myten eller kritiken kring kolesterolet så är det mot en av dessa. Även om grunden, eller rättare sagt förklaringen, till hjärt- och kärlsjukdomar ligger mycket djupare än så.

Både HDL och LDL utgörs av något som vi kallar lipoproteiner. Dessa lipoproteiner består av bindningar mellan kolesterol och proteinpartiklar. Och för att göra det enkelt när vi pratar om dessa, så är det LDL som vi kommit att benämna som det dåliga kolesterolet. LDL innehåller mer kolesterol än protein, och utgör större risk att blodet koagulerar. Med andra är det detta kolesterol som har en tendens att fasta i artärernas väggar.

Ett exempel på hur det kan se ut vid obalans där LDL försöker
reparera artärens väggar. Det läggs lager på lager vilket skapar
svårigheter för blodgenomströmning. Hjärtat får pumpa allt mer
och hårdare vilket genererar i högt blodtryck. Vid för hög
belastning kommer hjärtat helt enkel att säga ifrån...
 
HDL då? Jo, denna har sin funktion i att det fångar upp LDL partiklar, vilket gör att risken för koagulation i artärerna minskar. HDL tar med sig dessa LDL partiklar tillbaka till levern där de antingen avlägsnas eller används igen.


Undvik obalans

Nu har jag bara väldigt kort gått igenom dessa så enkelt jag kan och vill ändå starkt påtala att båda dessa är livsviktiga. Som jag nämnde i början har de båda en uppgift där en bra balans mellan dessa stärker och reparerar cellens väggar, men även för att på bästa sätt skapa goda förutsättningar för kroppens hormonproduktion.

Grunden till att det "onda" LDL kolesterolet ökar är en ovarsam hantering av kosten med ett större inslag av raffinerade sockerarter och processade kolhydrater. När denna hantering av kosten äger rum kommer det bli obalans där det blir mer av det onda LDL kolesterolet tar över, dvs det blir mer tillkommer mer LDL kolesterol än vad HDL kan transportera bort. Så vill du minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar är det som sagt raffinerade sockerarter och processade kolhydrater du ska undvika.

Något annat som kommer att gynna balansen mellan dessa två är träning! När du tränar kommer du stimulera enzymer som hjälper till att transportera bort LDL. Det kommer leda till en mer gynnsam fördelning mellan HDL och LDL då du också samtidigt ökar storleken i de proteinpartiklar som bildar lipoproteiner.


Summering blir då...

...att fokusera så mycket som möjligt på en balanserad kost med naturliga råvaror utan inslag av raffinerade sockerarter och processade kolhydrater. På så sätt ger du kroppen bra förutsättningar att eliminera uppkomsten av inflammationer och hjärt- och kärlsjukdomar. Detta kommer också bana väg för kroppen att upprätthålla bästa möjliga hormonnivåer som är helt avgörande för kroppssammansättningen. Lägg också gärna in kontinuerliga aktiviteter såsom träning på gym, cykel, promenader m.m... Det som kan passa dig.

För att förbättra (observera förbättra, måhända har du redan en god balans mellan HDL & LDL) dina HDL-nivåer kan du i kosten rikta in dig på magrare varianter av kött, grönsaker, omättade fettkällor såsom oliver, avokado, mandlar, olivolja. Det är också bra att tillsätta fetter rikt på Omega 3 som bl.a finns i fet fisk, fiskleverolja, linfrön och valnötter.

Fett i maten är inte detsamma som fett på kroppen!
 
/"Dave"

2 kommentarer:

  1. Jag råkade redan vara påläst om området, men kunde ändå inte låta bli att läsa de igen :) Kul att du reder ut de olika missförstånden så att man förstår. Åter igen, du är givmild med att dela med dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du uppskattar det jag gör Jouline! :) Det är många saker som behöver redas ut när det kommer till ett ämne som hälsa och jag önskar jag kunde göra det ännu mer frekvent... Men hjälper det endast en enskild individ så är jag nöjd :)

      Hoppas tidningen Fitness For Men kom till nytta/användning för dig där i Australien! :)

      Radera