http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

lördag 23 november 2013

Du behöver inte "ta bort", bara byta ut...


En väldigt lyckad lördag måste jag säga :) Efter en hel del mailande under förmiddagen är jag riktigt glad att jag får med mig ett par vänner på Sannas och Annas workshop i Stockholm den 21 december. Sanna har bloggen Tasty Health och Anna är tjejen som driver Protein Pow. Kolla gärna in dessa två! De vänner som jag gladeligen får med mig för denna dag full av inspiration och bak är Gourgen, Mahsa och Johanna Rydberg. De två förstnämnda har jag skrivit lite om tidigare på bloggen och är två personer som är kunniga och inspirerande lärare inom DS Personal Training. Men nu kommer även Johanna Rydberg följa med. Johanna är en riktig krigare i ringen som imponerar med ett antal SM guld men även ett EM guld i Muay Thai. Hon har en blogg där man bl.a kan följa hennes träning och vägen mot kommande fighter, mycket läsvärd!
 
Johanna till höger på bilden


Att erbjudas alternativ

Många människor blir skrämda över förändringar som de tänker måste äga rum i strävan mot en hälsosammare livsstil. Ett av mina många mål med denna blogg är att den fungera lite av en källa för alternativa tankemönster i vardagen just kring ämnet hälsa.

Som jag nämnt ett par gånger förut handlar hälsa dels om faktakunskap kring hur våra kroppar svarar på ett visst intag av kost, vad som är ett hälsosamt respektive icke hälsosamt förhållningssätt till kosten. Men det handlar även om hur vi bemöter denna fakta och hur vi hittar ett sätt som passar just dig eller mig. Det jag vill få fram med detta inlägg är att förändringen inte behöver vara så drastisk som man ibland kan tänka sig, utan man kan bara vända sig till lämpligare alternativ.

Från vänster: Kvarg, Önos Lågkalori äppelmos, Sweet Drops choklad, Jordnötssmör, Önos Lågkalori hallonsylt
Kvarg går jättebra att göra t.ex tsatziki på, detta gör min kära fru på ett utmärkt sätt. Vidare har Önos väldigt fina alternativ där det finns mer än de varianter som jag visar på bilden. Lågkalorisylten och lågkalori äppelmosen från Önos riktigt bra att ersätta andra liknande produkter som har tillsatt socker. Detta visar sig i mängden kalorier för lågkalorivarianterna som ligger bra mycket lägre än den "vanliga" sylten och äppelmoset. Jordnötssmör använder jag personligen på brödet istället för smör, mycket smarrigt! Sweet Drops är ett sötningsmedel som är väldigt effektivt då bara ett par droppar räcker för att smaksätta t.ex 250g kvarg, eller om det är något annat du önskar sätta en lite touch på. Går jättebra att använda när du bakar också.
 

Men min favorit av dessa är ändå kokosoljan! Denna tycker jag är helt fantastisk att använda till det mesta, framförallt till proteinpannkakor ;) Jag har den även till ugnsstekt sötpotatis som utan konkurrens är en favorit till köttet eller kycklingen. Vad gäller kokosoljan innehåller den förutom vitaminer och mineraler väldigt fina fettsyror som är bra för den goda bakteriekulturen i tarmen. Fettet från kokosoljan är lättsmällt och tas upp väldigt fort av koppen, vilket i sin tur betyder att det snabbt omvandlas till energi. Dvs det lagras inte som fett och det är heller inte något som kommer att cirkulera i kroppen. Kokosfett har en positiv inverkan på de vita blodkropparnas funktion såväl som hormontillverkningen. Den är något dyrare, men väl värd pengarna med tanke på hälsoaspekterna som är fler än de jag nämner ovan.
 
Kort och gott... Det handlar om att anpassa din livsstil till något som passar just dig, för att just Du ska må bra. Som pedagog vet jag hur svårt det är att bara ta bort ett beteende, vilket det faktiskt är, hur vi förhåller oss till kosten. Finns det något att ersätta med ökar chansen att lyckas markant! Hoppas alternativen ovan kan vara till någon hjälp för några av Er som kämpar där ute...
 
/"Dave"

2 kommentarer:

  1. Eller så kan du bara köra en bra diet som "IIFYM" och inte byta ut något alls...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag ofta brukar säga anser jag att det har att göra med vad som passar den enskilde individen. Sedan är det ett fåtal personer som har koll på dessa dieter och vad det innebär. För att ta det ett steg längre är det likaså ett fåtal som känner sig motiverade att läsa på dessa och verkligen sätta sig in i dem. Därav vill jag gärna leverera enkla och tydliga alternativ även för dem som behöver just denna enkelhet... Bara namnet på en diet kan få många att inte vilja ta reda på vad det handlar om, med rädsla för att det inbegriper en större förändring med mycket energikrävande information att behandla och sedan tänka på i utförandet av denna.

      Men absolut, det jag läst om IIFYM gillar jag och den passar säkert många :) Tack för din reflektion, det uppskattar jag :)

      Radera