http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

måndag 1 juli 2013

Vilodag bjuder på...




...härligt, nyttigt proteinbröd!


Så, nu är det dags som jag tidigare i dag lovade att lägga ut ett av mina absoluta favoritrecept. Dagen idag har varit vila från gymmet. Vilan var inplanerad, men ändå bra i dubbel bemärkelse på grund av att jag igår gjorde en övning på gymmet som jag inte gjort på ett tag. Detta ledde till att att tekniken inte riktigt var där och på något sätt snedbelastade jag kroppen/ryggen under en benövning. Riktigt klantigt att hamna i denna situation och jag grämer mig en hel del för det.

Jag känner idag av ryggen ganska ordentligt, tyvärr. Får hoppas på att det som hamnade/blev fel kommer till rätta så snart som möjligt. Har dock blivit något bättre ju längre dagen gått, känns också bättre när jag är uppe och rör på mig. Men jag är ändå jätteglad att få dela med mig av detta recept, som jag kommer att använda mig av en lång tid framöver.

Inspiration till detta recept har jag hittat på en av de bloggar jag noga följer, nämligen Sanna Backmans blogg Tasty Health. En riktig förebild för mig när det kommer till olika recept och tips till recept. Även väldigt kunnig när det kommer till saker utanför bak och matlagning, såsom träning, vägledning och rådgivning inom dessa områden. Hon har vid tillfällen Workshops inne i Stockholm och jag är riktigt sugen på att hoppa in i en av dessa för att se lite hur hon experimenterar och testar med sina recept. Det är på detta sätt jag får fram det jag gör, jag kikar på andra, ser vad dem använder för att sedan lära mig att modifiera något som jag är ute efter.


Mandel som topping gör att det blir lite extra knastrigt tuggmotstånd, även om jag tycker att kanterna på denna blir precis perfekt som tuggmotstånd. Detta sätt att baka gör det möjligt framförallt för mig att njuta lite extra, med tanke på att jag går på ett ganska lågt intag av kolhydrater just nu. En skiva eller två kommer inte att störa mig på vägen mot mitt mål. Sedan får vi se om min blivande coach, inför min förhoppningsvis blivande fitness satsning, tycker samma sak.

Frukosten imorse blev två skivor av detta härliga proteinbröd. En omelett på 1 ägg, 3 äggvitor och 100 g kalkon. 20 g jordnötssmör, en kopp kaffe och självklart en proteinshake! Utöver detta tar jag även Golds Omega 3, EAA aminosyror, glutamin och A-HD (en "testo-boost"från BPI Sports). Det blir en hel del att tänka på, men efter tag går det på rutin och nu har jag stenkoll på vad jag ska ta när. Det som motiverar att göra på detta sätt är att jag verkligen märker på kroppen vilken effekt det har!

Men om vi återgår till huvudsyftet med inlägget, så behöver du det som följer:

2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
2 portionerWhey Protein Complex (vanilj)
1 hel mogen banan
250 g kesella 1%
4 äggvitor
4 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel (eller mer om du tycker om kanel)

Valfritt om du vill ha något sötare bröd är att i smeten ha 2 msk stevia, altenativt att mixa 5-6 dadlar och ha i. Topping på brödet har jag 30 g hackade mandlar.


1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda allting (utom mandlarna) i en bunke och rör ihop, bara så allt "beblandas".
3. Smörj en brödform med olja (jag använder kokosolja men olivolja går bra det med) och strö lite mandelmjöl eller kokosmjöl längs botten och kanter.
4. Ha ur smeten från bunken till formen, platta till den en aning om så behövs och strö över de hackade mandlarna.
5. Låt gräddas i mitten av ungen i ca 45 minuter.
6. Ta ut och låt svalna.


Den kan tyckas degig när du tar ut den, men låt den gärna stå ett par timmar och svalna. Jag bakade den på kvällen, hade ur den ur formen så den inte fastnar, för att sedan lägga tillbaka den igen. Sedan lägger jag en handduk över formen och brödet och låter den stå över natten. Då hinner den "sätta" sig riktigt fint till morgonen. Går bra även om det inte blir så många timmar, men rekommenderar ändå att den får stå ett tag.

Näringsvärde per skiva är (av 20):
72 kcal
7 g protein
4 g kolhydrater
3 g fett

Sedan vill jag återigen påminna att ni själva kan smaksätta utefter vad ni tror att ni gillar. Använd detta som ett grundrecept för att sedan experimentera själva. Smaken är precis lika individuell som träning som jag brukar tjata om. Vi hittar vårt eget sätt, det vi tycker om, och detsamma säger jag om detta bröd. Ta ut svängarna och testa på!
Hoppas det smakar!
/"Dave"



1 kommentar: