http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

torsdag 30 januari 2014

Artikel hämtad från GP: Mest vetemjöl i "fullkornsbröd"

 
Kostdoktorn använde sig av denna artikel för ett tag sedan som han hämtade från GP. Kostdoktorn själv har tidigare tagit upp kampen med CarbZone och deras LowCarb tortillabröd som visade på felaktig innehållsdeklaration. På liknande sätt har GP granskat flera tillverkares tillvägagångssätt att märka sina produkter. Det visar sig att flera av dessa frångår reglerna för detta...
 
Då jag ser detta som information värt att ha i åtanke gör jag på samma sätt och delar med mig av artikeln på Inspired by Dave. Jag tackar GP för en bra artikel som visar på något vi bör vara medvetna om.
 
Bild hämtad från www.gp.se


Ett fluffigt fullkornsbröd – det låter väl bra? Men halten fullkorn är i själva verket mindre än en tiondel. Flera tillverkare bryter mot reglerna när de märker sitt bröd, visar GP:s granskning.

Fullkorn är bra för dig – det är experterna ense om. Det innehåller massor av nyttiga ämnen och den som äter mycket fullkorn löper mindre risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Därmed är också det ett bra säljargument. Bagerierna framhåller gärna om deras produkter är bakade på fullkornsmjöl. Men ibland är marknadsföringen inte att lita på.

Fazer, som är Sveriges näst största bagerikoncern, säljer brödkakor med namnen Aktiv råg och Aktiv flerkorn. Enligt förpackningen är det ”fluffigt fullkornsbröd”. Andelen fullkorn är blygsamma 9 respektive 9,5 procent – den största ingrediensen är vetemjöl.

Det här stämmer inte med branschens egna regler. Sorter som kallas fullkornsbröd ska innehålla minst 50 procent fullkorn av torrvikten (innan vatten tillsätts) för att inte vilseleda kunderna. Fazer-frallorna har bara en bråkdel av den mängden.

Flera andra produkter bryter också mot normerna. Groving från Skogaholm (som ägs av Fazer) påstås vara ”ett smakrikt fullkornsbröd”. Halten fullkorn är 30 procent – mer än de ovannämnda sorterna men klart under gränsen. Limpan Ljus fullkorn från Wasa ligger också på 30 procent. Fazer Harmoni, ”ett mustigt fullkornsbröd”, är strax under gränsen med 45 procent.

När GP kontaktar Fazer lovar företaget bot och bättring.

– Det är ett misstag och vi beklagar det. Vi har gått igenom vårt sortiment efter att ni ringde och på ett fåtal produkter har en felaktig märkning slunkit igenom. Vi har ingen ambition att göra något annat än att följa branschens överenskommelse, säger Annika Westby, marknadsdirektör för Fazers bagerier.


Vad beror misstaget på?

– Man har inte uppmärksammat det. Jag kan inte säga exakt vad anledningen är. Det här är inte produkter där vi inriktar oss på de mest hälsosamma personerna.
Hon säger att informationen ska ändras under året så att den blir ”tydlig och korrekt”.


Varför är det så attraktivt att använda ordet fullkorn?

– Det är en signal till dem som tycker att fullkorn är en viktig del i att leva hälsosamt. Det är väldigt reglerat vad vi får säga om hälsa så när vi kan lyfta fram det är det positivt, svarar Annika Westby.

Konkurrenten Pågen är mer försiktig med sina påståenden. Vi noterar dock att sirapslimpan Pågen Längtan marknadsförs med ordet ”fullkornsråg” trots att denna ingrediens bara utgör 11 procent av den färdiga limpan (cirka 15 procent av torrvikten).

Catarina Bennetoft, pressansvarig på branschorganet Brödinstitutet, är försiktig i sina kommentarer.
– Jag kanske tycker att 9 procent fullkorn är lite i sammanhanget. Men reglerna är bara en rekommendation. Vad man gör i branschen får de stå för.


Är det någon mening med de här reglerna när stora företag verkar nonchalera dem?

– Det tycker jag absolut. Den frågan kan jag tänka mig att diskutera med dem.
Anita Laser Reuterswärd, nutritionist på Livsmedelsverket, konstaterar att den felaktiga märkningen inte är olaglig.

– Andelen får egentligen vara hur liten som helst enligt EU:s förordning. Det enda kravet är att halten anges på förpackningen.

– Men det är ändå förvånande att Fazer inte följer branschens överenskommelse. De frivilliga överenskommelserna är viktiga, tillägger hon.

Livsmedelsverket vill att svenskarna ska äta mer fullkorn och Anita Laser Reuterswärd berättar att gränsen för fullkorn i nyckelshålsmärkt bröd sannolikt kommer att höjas. Ett förslag presenteras inom kort.

– Medicinska studier visar på positiva hälsoeffekter av fullkorn. Själv äter jag mycket rågknäcke, det är gott och lätt att lagra.

Under året kommer verket att inleda en stor granskning av närings- och hälsopåståenden om matvaror. Marknadsföring av fullkorn ingår dock inte i tillsynen. Orsaken är att fullkorn är en ingrediens och inte ett näringsämne, enligt verkets definition.

Tunnsått. I Aktiv råg är andelen fullkorn blygsamma 9 procent – den största ingrediensen är vetemjöl.


Detta säger reglerna

Bröd som kallas ”fullkornsbröd” eller säljs med påståendet ”rik på fullkorn” ska innehålla minst 50 procent fullkorn av torrsubstansen.

Om tillverkaren skriver ”innehåller fullkorn” ska halten vara minst 25 procent.

Om brödet har nyckelhålsmärke ska andelen också vara minst 25 procent.


Se upp med orden

När förpackningen säger ”med fullkorn” eller ”bakat på fullkorn” betyder det inte att innehållet är äkta fullkornsbröd. Produkter som säljs med sådana formuleringar, exempelvis Pågen Energi och Skogaholm Varsågod, innehåller i regel en fjärdedel fullkorn; den största ingrediensen brukar vara vanligt vetemjöl.


Vad är fullkorn?

I fullkornsmjöl är hela sädeskornet med, inklusive grodd och kli.

Alla vitaminer och mineraler finns bevarade – bland annat järn, kalium, magnesium, folsyra (vitamin B9) och E-vitamin.

Fullkorn innehåller också fibrer samt så kallade växtsteroler, som sänker halten av det ”onda” kolesterolet LDL i blodet.¨

Källa: Livsmedelsverket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar