http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

onsdag 23 oktober 2013

Fett & Protein, Vitaminer, Mineraler...




Jag återgår gärna mer än en gång till vikten av det som sker utanför gymmet, spåret eller vad det nu är vi gör för att aktivera oss. Faktorer som är helt klart är avgörande, dels för de resultat som kommer att ske kopplat till träningen, men också vad som kommer att skapa en hälsosam miljö i kroppen för en person.

För varje dag som går (dag nummer 3 idag) av denna utbildning till certifierad kostrådgivare inser jag mer och mer hur den kommer att hjälpa mig i det vägledande arbetet med andra. Men jag ser kostrådgivardelen hos DS Personal Training School liksom PT utbildningen, också som en stor vinning för mig personligen. Där det är en mängd olika saker som sker i kroppen och som är kopplat till kosten som är del i strävan mot en hälsosammare livsstil. Från PT utbildningen har jag tagit med mig de praktiska momenten som jag nu tillämpar när jag tränar. Jag känner stor skillnad i kroppen, men även i muskeln som är i fokus och som nu får ännu större uppmärksamhet. Och det är lätt att se hur denna utbildning till kostrådgivare kommer att ge mig många positiva fördelar.
 
Det är skönt att från all fokus och koncentration under lektionerna ta rast och ha lite mer lättsamma samtal med Gourgen

Det har varit en hel del saker i fokus idag där fett varit en av dessa. I detta skulle jag vilja ta upp det "goda" (HDL) och det "onda" (LDL) kolesterolet. Hur dåligt rykte det onda kolesterolet än har så fyller även detta en form av funktion med syfte att "försvara" kroppen. Vi pratar om att det sker förkalkningar i kärlen, och ofta är det just kolesterolet som får skulden i detta. Det som egentligen äger rum i detta fall är att sockret lägger sig som "barriärer" i kärlen, varpå LDL lägger sig ovanpå dessa barriärer/lager som en ren försvarsmekanism. Med tiden kan det bli lager på lager som lägger sig här och det blir allt mindre utrymme för blodet att ta sig igenom kärlen vilket är till grund för de hjärt- och kärlsjukdomar som uppstår. Med andra ord så är det sockret som är boven i detta.

Eftersom mina kunskaper i takt med kursens gång ökar kommer jag garanterat återkomma med hur vi ska tänka kring bland annat fetter, vad vi ska undvika, vad som är bra osv... Kunskap är nyckeln, och just nu känns det som att jag får allt fler nycklar med tillgång till allt fler dörrar!
 
/"Dave"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar