http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

onsdag 24 juli 2013

Proteinrik brownie med cream-cheese topping



Jag är nu tillbaka i Stockholm och mitt hem i Tumba efter att ha varit på besök hos min kära mor och hennes man. Det var otroligt skönt att komma iväg ett tag, till ny miljö och koppla av lite. Skönt också för Nova att få träffa sin farmor som hon så länge talat om och längtat efter. Det är alldeles för sällan det blir till att resa till Oskarshamn, och med tanke på vilken underbar plats det är och hur roligt det är att träffa min mor och Torbjörn så får vi se till att göra dessa resor lite oftare.


När vi var där passade jag på att baka lite brownie till sällskapet, även min bror och hans familj som var där över en natt. Jag tycker det var ett av mina mer lyckade försök till nyttigt proteinbak och jag hoppas att ni kommer att tycka detsamma. Jag provade även att en kväll då vi skulle äta hamburgare (gör alltid hemlagade sådana), att göra proteinhamburgerbröd. Det var absolut ätbart men inget som kvalificerar sig att läggas ut här, ännu... Jag måste finjustera en del i det först känner jag.

Brownies:
1 dl havremjöl (jag maler själv med hjälp av fingrarna)
1/2 dl mandelmjöl
0,5 dl havregryn
1 rågad skopa (35g) Whey Protein Complex choklad
2 msk kakao
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
2,5 msk stevia strö eller sukrin
1 msk kokosolja (olivolja el. majsolja går också bra)
3 msk Önos lågkalorisylt
1 dl sojamjölk (annan mjölk funkar också bra)


Cream cheese-topping:
70 g Cream Cheese Naturell (9%)
75g mixad Mini keso (eller lättkesella)
1/2 dl Whey Protein Complex vanilj
1 krm vaniljpulver
1 msk stevia strö eller sukrin
1 tsk snabbgelatin

Chokladen ovanpå cream-cheese toppingen använde jag Cloetta choklad utan tillsatt socker. Men det funkar superbra och jag tycker till och med att det blir ännu godare att pryda denna go´bit med hallon eller jordgubbar!

1. Blanda först de torra ingredienser i en bunke och ha sedan i de blöta. Blanda ihop detta tills du får fram en smet. Häll över i en ugnssäker form, ca 20x20, smord eller klädd med bakplåtspapper (jag tycke det är lättare på bakplåtspapper. Grädda i 175 C i ca 15 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig och det är i detta skede det kan vara lite marigt då våra ugnar trots allt kan fungera olika. Blir den något hård eller för kladdig så vet du hur du ska korrigera denna till nästa gång. När du tagit ut den låter du den svalna helt.
2. Blanda ihop ingredienserna till Cream-cheese toppingen. Antingen använder du en stavmixer eller så blandar du bara ihop det med en sked eller gaffel. Smeta ut över den svalnade kakan och ställ in i kylen i ca 20 minuter.

Näringsvärde (ca) per bit om du skär upp dessa i 16 bitar:
56 kcal
4,5 g protein
4 g kolhydrater
3 g fett

Och glöm inte att det går jättebra att vara kreativ och på egen hand korrigera utefter dina egna önskamål. Jag brukar se det som så att är det något som inte fungerar i det jag gör, så vet jag det till nästa gång. Blir bara en erfarenhet rikare...  

Hoppas det smakar!
/"Dave"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar